Tuesday, March 8, 2011

Kommentteja tuloksista

Tilinpäätösrumba alkaa olla ohi ja on aika tarkastella miten yhtiöt ovat pärjänneet vuonna 2010. Tässä kommentit TOP-5 sijoituksista:

1. Exel Composites:
Yllätti jättiosingolla joka oli 0,50€ (0,25€ perusosinko ja 0,25€ juhlaosinko). Kannattavuus on edelleen parantunut ja kassavirta oli erittäin hyvällä tasolla. Yhtiö on näin pystynyt vähentämään velkaantuneisuuttaan merkittävästi kahden viime vuoden aikana. Yhtiö on nyt nettovelaton. Exel suhtautuu tulevaisuuden näkymiin edelleen varsin varovaisesti. Yhtiö toimittaa komposiittiprofiileja kuitenkin monelle eri teollisuuden alalle, mikä on selkeä vahvuus. Exel on toimialallaan myös globaali markkinajohtaja n. 11 % markkinaosuudella.

2. Lassila&Tikanoja:
Kannattavuus on heikentynyt lähinnä johtuen Biowatin tekemistä tappioista. Perusbisnes eli jätehuolto ja kierrätys tekee erinomaista tulosta suhdanteista riippumatta. Yhtiön ohjeistus tälle vuodelle oli pieni pettymys, sillä liikevaihdon ja tuloksen odotetaan pysyvän vuoden 2010 tasolla. Olen lisännyt L&T:tä hieman helmikuussa, koska osinkotuotto on mielestäni hyvä. Osinkotuotto on tällä hetkellä yli neljä prosenttia, mikä on yhtiön omassa osinkohistoriassa varsin korkea taso.

3.Svenska Handelsbanken
Pohjoismaiden kustannustehokkain pankki tekee hurjaa tulosta. Pankin kannattavuus oli jopa Nordeaa parempi, mikä johtuu lähinnä SHB:n korkeista marginaaleista Ruotsissa. Pankin liikevoittoprosentti oli 47 %, kun Nordea ylsi 39 %:iin. Kasvua haetaan aktiivisesti muista pohjoismaista, Iso-Britaniasta ja Aasiasta, jossa SHB on jo suurin pohjoismainen toimija. Osinkoa korotettiin jälleen, mikä kertoo vahvasta taseesta ja vakavaraisuudesta.

4.UPM-Kymmene
Sellu ja energia tekevät tuloksen. Paperi vielä tappiolla, mutta Pesosen mukaan segmentti tekee lopulta tänä vuonna voittoa. Näen Myllykosken yritysoston positiivisena, sillä se vahvistaa jo ennestään UPM:n hyvää asemaa aikakausilehtipaperin markkinoilla. Kapasiteettia tullaan leikkaamaan ja se tulee jatkossa edelleen parantamaan paperin hintoja. Osakkeen arvostustaso on normalisoitunut, mutta tasearvoonsa nähden yhtiö on vielä edullinen (P/B 1,0x).

5.Oriola-KD
Katseet kohdistuivat osinkoon, mikä oli odotuksia huomattavasti parempi. Jaettavaa löytyi, koska yhtiö myi viime vuonna hammashuollon ja terveydenhuollon kauppansa pois. Oriola-KD:n markkina-asema on vahva lääkkeiden tukkukaupassa erityisesti Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö käytännössä jakaa markkinat kahdestaan Tamron kanssa. Apteekkiliiketoiminnassa Oriola-KD hakee kasvua Ruotsista ja Venäjältä. Olen ostanut osakkeita hieman lisää hintaan 3,18€. Osinkotuotto joulukuussa ostetuilla osakkeilla oli mukava 8,8 %.

2 comments:

Anonymous said...

Kiitoksia mielenkiintoisesta katsauksesta. Tulin kurkkaamaan sivuille, josko olisit kirjoittanut jotain itseäni suuresti kiinnostavasta yhtiöstä, Vestas Windistä. Miltä mielestäsi näyttää vuosi 2011 ja sen jälkeinen tulevaisuus Vestasin kannalta ?

Anonymous said...

Good day! I simply would like to give you a huge thumbs up for
the excellent information you've got here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

Feel free to visit my web blog - pożyczki pozabankowe malbork