Tuesday, March 20, 2007

Jatkoa Handelsbanken analyysille!

Niin kuin aiemmin mainitsin, haluan vielä ottaa käsittelyyn Handelsbankenin omistusrakenteen sekä johdon ja kerron myös hieman lisää sijoitusfilosofiastani.

Suosin vahvaa kasvollista omistajuutta sijoituksissani. Tämä luo yhtiölle parempaa ennustettavuutta, tietoa siitä että pääomistaja ei ole heti myymässä osakkeita yhden huonon kvartaalin perusteella. Kasvollisella omistamisella en tarkoita vain perinteisiä teollisuussukuja tai suuria perintöjä hallitsevia säätiöitä/henkilöyrityksiä vaan myös eläkeyhtiöitä. Niillä kun sijoitushorisonttina toimii parhaimmillaan meidän sukupolven eläkkeiden maksaminen eli 40-50v ->. Haluan siis, että ostamaani yhtiötä omistetaan ja johdetaan omien sijoitusperiaatteini mukaisesti eli pitkäjänteisesti.

Svenska Handelsbankenin (jatkossa SHB) suurimmat omistajat ovat Industrivärden (10,5 % ) ja Oktogonen (10,2 %). Industrivärden on holding yhtiö, joka on omistanut SHB:tä jo vuodesta 1944. 1950-luvulla se saavutti merkittävän omistusosuuden pankissa ja nousi myöhemmin myös pääomistajaksi. Industrivärden harjoittaa aktiivista omistajapolitiikkaa, mutta on osoittautunut harvinaisen pitkäjänteiseksi omistajaksi. Industrivärdenillä on merkittäviä omistuksia myös mm.Ericssonissa, Sandvikissa ja Skanskassa.

Toinen suurista omistajista on Handelsbankenin oma henkilöstörahasto Oktogonen. Rahaston kautta myös työntekijät saadaan sitoutettua pankin toimintaan. Osa hallituksen ja johdon omistuksista on lisäksi välillisesti henkilöstörahastossa, joten SHB:ssa kaikki (hallitus, johto, työntekijät) ovat samassa veneessä! SHB:ssa on tapana, että hallituksen ja johdon palkkiot ovat suhteellisen pienet verrattuna muihin pankkeihin ja heitä kannustetaan ennen kaikkea osakepalkkioin.

Kasvollista omistajuutta tuo lisäksi entinen hallituksen puheenjohtaja Aarne Mårtensson, joka omistaa pankista 1,7 miljoonaa osaketta. Toinen suuromistaja on hallituksessa tällä hetkellä oleva Fredrik Lundberg ("Ruotsin Erkki Etola"), jolla on halussaan 1,8 miljoonaa osaketta. Huomionarvoista on, että SHB:n hallituksessa istuvat Lars O. Grönstedt (pj.), Sverker Martin-Löf ja Fredrik Lundberg ovat myös kaikki pääomistaja Industrivärdenin hallituksessa. Näin näillä muutamilla herroilla on varsin paljon valtaa pankissa! Lopuilla hallituksen jäsenillä on yhtä lukuunottamatta kaikilla pankin osakkeita.
Hallituksen osakeomistus on mielestäni erittäin tärkeää, koska hallitus päättää tärkeät pitkän aikavälin strategiset linjaukset, palkkaa toimitusjohtajan ja esittää yhtiökokoukselle osingon määrän vuosittain. Suuret kasvolliset osakkeenomistajat ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että SHB on kasvattanut osingonjakoaan tasaisesti viime vuosina.

Osinko per osake 2002-2006:

2002 4,75 SEK

2003 5,25 SEK

2004 6,00 SEK

2005 7,00 SEK

2006 8,00 SEK

Haluan vielä korostaa SHB:n harvinaista johtamiskulttuuria. Pankki on tunnettu siitä, että se kasvattaa "omista pojista" johtajia. Toimiva johto on ollut pitkään talossa ja tämä johtuu siitä, että rekrytoinnit SHB:ssa hoidetaan aina ensisijaisesti sisäisesti. Jopa 96 % johdon rekrytoinneista Ruotsissa (2005) hoidettiin pankin sisältä, eikä siis headhuntereita juuri tarvittu. Myös ulkomailla pankin kulttuuri pysyy muuttumattomana, sillä n.90 % johdosta tulee pankin omista palveluksista. Hyvä esimerkki talossa pysymisestä on viime vuonna toimitusjohtajan paikalla aloittanut Pär Boman, hän ollut SHB:ssä jo vuodesta 1991.

Lisään blogiin jatkossa Handelsbankenin koko toimivan johdon ja hallituksen osakeomistukset kunhan saan uuden vuosikertomuksen käsiini.

No comments: