Sunday, March 18, 2007

Pankkisektorilta löytyy helmi!

Jenkeissä pankkisektorilla on myrskyä ilmassa, mutta näyttää hyvin epätodennäköiseltä että se leviäisi tänne pohjoismaihin. Niinpä onkin syytä katsoa löytyykö pankeista hyviä ostokohteita, kun korjausliikkeen seurauksena arvostustasot ovat tulleet alaspäin.

Tässä vertailu pohjoismaisten pankkien tämänhetkisistä arvostustasoista (16.3 kursseilla):

P/E

Handelsbanken 10,5
Nordea 10,67
Kaupthing Bank 10,81
Swedbank 12,25
Danske Bank 12,82
SEB 13,34

Osinkotuotto%

Nordea 4,41 %
Handelsbanken 4,0 %
Swedbank 3,5 %
Danske Bank 3,17 %
SEB 2,84 %
Kaupthing Bank 1,28 %


Selvästi edullisimmilta vaikuttaa siis Nordea ja Handelsbanken.
Itse olen seurannut Handelsbankenia noin vuoden ja pankki vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Viime vuonna kolme ensimmäistä kvartaalia meni alle odotusten, spekulantit myivät ja kurssi laski. Q4 ylitti analyytikkojen ennusteet, mutta osake on silti edelleen jäänyt kurssikehitykseltään jälkeen sekä markkinoista että muista pankeista. Osake on ollut siis varsin tylsä.

Vuosi on lyhyt aika, kun osakesijoittamisessa on kyse marathonista. Niinpä on hyvä tarkastella miten pankki on pärjännyt pitkällä aikavälillä ja miltä tunnusluvut näyttävät.

Perinteinen ruotsalaispankki mainostaa itseään yhtenä Euroopan kustannustehokkaimmista pankeista. Näin onkin kun tarkastellaan tunnuslukua C/I (kulujen suhde tuottoihin), joka pankilla on ollut viime vuosina erinomainen n. 40%. Suomalaispankkien C/I on ollut perinteisesti lähellä 50% ja Keski-Eurooppalaiset pankit taas ovat varsin usein vielä heikompia kustannusten hallinnassa (C/I:t yli 50%). Handelsbankenin omanlaatuinen strategia varsin itsenäisiksi hajautetuista pankkikonttoreista siis toimii!

Kustannusjohtajuus näkyy selvästi Handelsin erinomaisessa kannattavuudessa. Oman pääoman tuotto (ennen veroja) on viimeisen kymmenen vuoden aikana alittanut vain kerran 20%:n tason. Pankki jauhaa siis osakkeenomistajille tasaisen varmasti rahaa. Myös kilpailijansa Handelsbanken on onnistunut lyömään, sillä se on ollut viimeiset 34 vuotta kannattavampi kuin muut ruotsalaiset pankit keskimäärin. Silti tuntuu, että sijoittajat eivät oikein jaksa innostua Handelsbankenista. En keksi muuta syytä kuin, että pankki on ehkä hieman pölyttynyt ja joidenkin mielestäni vanhanaikainen. Itse näen pankin oivana ostokohteena omaan salkkuun, mistä rahoitusalan osake vielä puuttuu.

Tulen jatkossa kertomaan lisää Handelsbankenin johdosta, omistusrakenteesta ja kilpailukyvystä !

Haluan herättää kirjoituksillani keskustelua mielekiintoisista osakkeista, joten teksti on luettavissa myös Kauppalehden ja Arvopaperin keskustelupalstoilla.

t.Tomi

No comments: